top of page

Geschiedenis

Het verleden van onze vereniging en het werkveld.

2022
Campagne "zichtbaarheid van paramedische beroepen"

De FOD Volksgezondheid lanceert, in samenwerking met de FRPB en de TCPB waarin de VMBv is vertegenwoordigd, de campagne voor zichtbaarheid van de paramedische beroepen. De bedoeling van deze campagne is om iedereen bewust te maken van het belang van paramedische beroepen. Met deze video’s:

  • leggen we uit wat paramedici doen en waarom de patiënt ze kan raadplegen

  • brengen we de relevantie en meerwaarde van paramedici onder de aandacht

  • bevorderen we het multidisciplinaire aspect van de patiëntenzorg

2021

TMB wordt erkend als knelpuntberoep

In België is er een tekort aan TMB'ers. Er is onvoldoende invloei vanuit het onderwijs terwijl de diensten medische beeldvorming een heuze pensioeneringsgolf te wachten staat. Door een gezamelijke inspanning is het gelukt TMB te erkennen als een knelpuntberoep.


Een werkzoekende die een erkende opleiding wil volgen, en voldoet aan de voorwaarden, heeft recht op een aantal voordelen, zoals het behoud van de werkloosheidsuitkering of een tussenkomst in de vergoeding voor cursussen, mobiliteit of kinderopvang.

September 2020
Oprichting van de postgraduaat radiotherapie

De VVRO (vereniging van verpleegkundigen in de radiotherapie en oncologie) richt samen met de KDG (Karel de Grote Hogeschool) de postgraduaat radiotherapie in.

September 2024
Een tweede Vlaams opleiding TMB!

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen start in september met een nieuwe bacheloropleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie. Het is nog maar de tweede Vlaamse hogeschool die de richting aanbiedt.

21 december 2018
Wijziging van het ARBIS

Het koninklijk besluit van 28 februari 1997 wordt vernieuwd: Wijziging van het ARBIS met publicatie op 21/12/2018. De opleiding radioprotectie voor wie actief de medische blootstelling van patiënten helpt realiseren wordt verplicht. Bij technologen zit dit vervat in de bacheloropleiding. Verpleegkundigen en niet-technologen die werken op een dienst radiologie dienen een extra opleiding te volgen van minimum 50 uur waarvan minstens 10 uur praktijk, voor de radiotherapie en in de nucleaire geneeskunde wordt nog eens 10 uur extra vorming voorzien. 


Deze publicatie gebeurde op basis van het advies 2013/04 van de Nationale Raad voor paramedische beroepen en advies 2015/01 van de Technische Commissie voor paramedische beroepen (TCPB). De Technoloog medische beeldvorming mag vanaf heden legaal toestellen voor radiotherapie en echocardiografie bedienen.

22 december 2017
Vernieuwing van het KB

Het koninklijk besluit van 28 februari 1997 wordt vernieuwd: Koninklijk besluit van 22 december 2017 betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van technoloog medische beeldvorming en houdende vaststelling van de lijst van technische prestaties en van de lijst van handelingen waarmee deze laatste door een arts kan worden belast. 


Deze publicatie gebeurde op basis van het advies 2013/04 van de Nationale Raad voor paramedische beroepen en advies 2015/01 van de Technische Commissie voor paramedische beroepen (TCPB). De Technoloog medische beeldvorming mag vanaf heden legaal toestellen voor radiotherapie en echocardiografie bedienen.

2 december 2014
De erkenning komt er!

De erkenning én de overgangsmaatregeling kwamen er: sinds 2 december 2014 is iedereen die op een dienst Medische Beeldvorming werkt, verplicht in het bezit te zijn van de erkenning én het visum – een professionele identiteitskaart die geldt als licentie – uitgereikt door het Ministerie van Volksgezondheid. Uitzondering op deze regel zijn verpleegkundigen die wettelijk op een dienst Medische Beeldvorming mogen werken op basis van het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige verstrekkingen en de lijst van de handelingen die door de arts aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd. 


De erkenning betekende het einde van een jarenlang gedoogbeleid waarbij iederéén, ook zonder enig diploma op radiologie mocht werken. De erkenning garandeert dat de medisch beeldvormer aan de opleidingseisen beantwoordt voor de correcte en kwalitatieve uitoefening van het beroep. De VMBv heeft gedrukt op een overgangsmaatregel om een sociaal bloedbad te vermijden: wie voldoende ervaring had kon mits een attest van de werkgever tot eind augustus 2019 een derogatie aanvragen (gelijkgestelde).

20 mei 2012
Aanvraag tot een erkenningsprocedure en uitbreiding van toevertrouwde handelingen

Op 20 mei 2012 verstuurde de VMBv een brief met haar doelstellingen naar BELMIP, met als hoofdpunten enerzijds de aanvraag tot een erkenningsprocedure en anderzijds de aanvraag om de lijst van toevertrouwde handelingen uit te breiden met radiotherapie en echocardiografie, dit op vraag van de Algemene Ledenvergadering van de beroepsvereniging. In deze brief werden twee actiepunten aangevraagd: 

  • Vraag tot het starten van een individuele erkenningsprocedure en overgangsmaatregeling voor alle beroepsbeoefenaars die werken op een dienst Medische Beeldvorming. 

  • Inclusie radiotherapie en echocardiografie in de lijst van toevertrouwde handelingen.

2008
Oprichting European Federation of Radiographer Societies

De European Federation of Radiographer Societies (EFRS) wordt opgericht in 2008 door 27 beroepsverenigingen van radiografen, waaronder de VMBv. Daarvoor hadden veel Europese verenigingen van radiografen al sinds de jaren vijftig samengekomen en samengewerkt onder de paraplu van de ISRRT. 


Vandaag is de EFRS een overkoepelende organisatie waar 40 beroepsverenigingen voor medisch beeldvormers in Europa zijn bij aangesloten en dit ter representatie, promotie en ontwikkeling van het beroep van medische beeldvormer in Europa.

Juni 2002
Eerste lichting TMB'ers

Een eerste lichting Technologen Medische Beeldvorming studeert af.

September 1998
Eerste opleiding TMB

Start van de erkende opleiding tot Technoloog in de Medische Beeldvorming (TMB) aan de destijds genaamde Katholieke Hogeschool Brussel (nu Odisee), na inlevering van een bestaande kinesitherapieopleiding (kine-decreet 23/06/1998).

28 februari 1997
KB beroepstitel TMB & kwalificatievereisten

Koninklijk besluit van 28 februari 1997 betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van technoloog medische beeldvorming en houdende vaststelling van de lijst van handelingen waarmee deze laatste door een arts kan worden belast.

25 januari 1996
Advies kwalificatievereisten TMB

Advies van de Technische Commissie voor de Paramedische Beroepen (TCPB) betreffende de kwalificatievereisten voor en handelingen van het beroep van technoloog medische beeldvorming op 25 januari 1996.

1994
Einde NRPB

Laatste vergadering van de afdeling 'medische beeldvorming' van de Nationale Raad voor de Paramedische Beroepen.

10 januari 1992
Ontstaan Technische Commissie voor de Paramedische Beroepen

Koninklijk besluit van 10 januari 1992 houdende de nadere regelen met betrekking tot de samenstelling, de organisatie en de werking van de Technische Commissie voor de Paramedische beroepen (TCPB). Dit is een federaal adviesorgaan dat adviseert over de lijst van technische hulpprestaties en over de lijst van handelingen die de artsen op eigen verantwoordelijkheid en onder toezicht kunnen toevertrouwen.

21 december 1989
Ontstaan Nationale Raad voor de Paramedische Beroepen

VMRL wordt VMBv, de Vlaamse vereniging van Medisch Beeldvormers, een door de wet erkende beroepsvereniging.

7 november 1991
Ontstaan van de term Technoloog Medische Beelvorming

Op 7 november 1991 wordt het advies geformuleerd voor het gebruik van de term ‘Technoloog medisch beeldvormer’ als beroepstitel, nadien op advies van de Raad van State gewijzigd in ‘Technoloog medische beeldvorming’ (TMB) naar analogie met de Franse beroepstitel ‘Technologue en imagerie médicale’ (TIM).

1989
Een nieuwe naam: VMBv

VMRL wordt VMBv, de Vlaamse vereniging van Medisch Beeldvormers, een door de wet erkende beroepsvereniging.

1978
Eerste beroepsverenigingen voor röntgenlaboranten

De eerste beroepsverenigingen voor röntgenlaboranten worden opgericht onder de noemer van een vzw. De MRTB en VMRL, Franstalige en Nederlandstalige verenigingen voor röntgenlaboranten, hebben tot hoofddoel – na organisatie van bijscholing – de erkenning van het beroep van röntgenlaborant. Gedurende tien jaar is het aftasten en zoeken naar de juiste weg in een politieke doolhof van een Federaal België opgedeeld in Gemeenschappen.

10 november 1967
Vastleggen voorwaarde gezondheidszorgberoepen

Het KB nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen legt de voorwaarden voor de uitoefening van geneeskunde, verpleegkunde en paramedische beroepen vast.

bottom of page